Puch en Tomos folders.

Een belangrijk stukje historie.


Een blik op de folders uit onze jeugd.

Iedere Puch en Tomos liefhebber, die zijn oldtimer graag zo goed mogelijk wil restaureren naar de meest originele staat waarin hij vroeger verkocht is, heeft soms te maken met de vraag, "wat is de originele staat?"

Het is nl. ook nu nog steeds, heel erg moeilijk om te zeggen dit of dat is origineel, dit omdat de fabrikant zelf ook nog wel eens een (grote of kleine) wijziging toepaste. Je kunt dan denken aan een technische verandering, maar ook aan bv een andere sticker op de tank o.i.d.
Daar komt ook nog eens bij, dat soms de koper, maar zeker ook de fietsenmaker die hem toendertijd verkocht, nog wel eens wat invloed had op hoe de brommer er uit kwam te zien, zoals b.v. het soort stuur, uitlaat, achterlichtje enz. enz.

Maar ondanks dit alles, komt de hulp van de oude folders vaak erg goed van pas, want als je eenmaal weet wat het bouwjaar van jouw brommer is, dan kun natuurlijk altijd het best even naar een folder uit het zelfde jaar kijken, om te zien hoe hij er toen uit zag. Helaas is er natuurlijk niet altijd een folder uitgegeven, en dan kan het iets moeilijker worden natuurlijk. Maar gelukkig zijn er in onze club heel wat mensen, die hier ook een hoop vanaf weten, en die kun je het natuurlijk ook altijd even vragen.

Helaas echter zijn deze (oude) folders nu niet meer zo talrijk, dat iedereen hier zomaar even over kan beschikken. Vandaar dat ik hier iedereen zoveel mogelijk wil laten delen, in deze prachtig mooie folders uit het rijke Puch en Tomos verleden.


Puch.

Puch foldersknop


Tomos.

Tomos foldersknophome