De kalender pagina

Zoals de meesten van jullie wel zullen weten, maak ik ieder jaar een Puch & Tomos jaarkalender op A3 formaat, die ik nu nog maar in een heel kleine oplage uitgeef, drie jaar geleden nog maar 10 stuks.

Het is wel heel erg leuk, dat ik hiervoor al jaren een vaste groep liefhebbers heb. Sommigen hebben dan ook alle jaargangen (vanaf 1992). De kalender is (geloof ik) zelfs al een beetje een collectors-item aan het worden, en dat voor een toen op het kopieerapparaat gemaakte kalender.

NB. Vanaf 2007 druk ik de kalender op een A3 kleurenlaserprinter, waardoor de kalenderplaten niet meer in zwart-wit afgedrukt hoefden te worden. En met ingang van 2008, zijn nu ook de Puch/Tomos logo's Ún de feestdagen in kleur.

Maar hoe is dit alles nu ontstaan? .......daarvoor moeten we even een beetje terug in de tijd. Eind 1989 had ik al het idee, dat het misschien best een goed idee zou kunnen zijn als we als PTCN een Puch kalender zouden uitgeven. Dit idee heb ik toen voorgelegd aan Rinke, de voorzitter en oprichter van de club, die het later in een der bestuursvergaderingen naar voren heeft gebracht, en wat bleek, ook de andere bestuursleden vonden het een goed idee.

Om een lang verhaal kort te maken, de allereerste PTCN kalender kwam er in 1990, dit was een heel erg mooie, in Puchkleuren gedrukte kalender, met in een grof raster gedrukte zwart-wit foto's, deze kalender was ook in het A3 formaat, met door mij gemaakte foto's die het bestuur zelf hadden uitgezocht.

Helaas was er het jaar daarna geen kalender, dus besloot ik, om er zelf maar mee door te gaan, en zo is het eigenlijk gekomen, dat ik sinds 1992 de Puch & Tomoskalender voor liefhebbers uitgeef.

Het was ieder jaar toch steeds weer heel veel werk, het kalendarium maken, de foto's afdrukken op 1:1 (18x24cm), logo's en tekst maken, en uiteindelijk het kopiŰren en samenstellen tot complete kalender. Daarom gaf ik dan ook niet al te veel ruchtbaarheid aan mijn kalender, en daardoor bleef de oplage redelijk klein, en bleef het voor mij leuk om te doen.

NB. Dit verhaal is nu enigzins anders geworden, want de kalender wordt nu geheel digitaal gemaakt.

Omdat ik sinds 2000 een eigen website heb, dacht ik gelijk dat het voor degenen die de kalender nooit onder ogen krijgen, of hem om wat voor reden dan ook niet kunnen krijgen, het een goed idee zou zijn, om deze kalender ook op het net te zetten, zodat je hem eventueel zelf kunt uitprinten. Alleen wordt het nu wel op het kleinere A4 formaat, maar op deze manier kun je toch een complete kalender samenstellen.

De verzamelaars en liefhebbers van deze gedrukte Puch & Tomos jaarkalender, kan ik melden dat ik voorlopig even geen A3 kalenders meer ga drukken. Uiteraard blijft wel deze A4 versie op mijn site gewoon beschikbaar, zodat je eventueel zelf de kalender kunt afdrukken.

Deze A4 kalender is in kleur af te drukken.

Tip: Doe je zelf eens een plezier, en zet de printer (wanneer mogelijk) eens op een hogere resolutie, en druk af op fotopapier. Je zult zien, dan wordt de kalender echt stukken mooier dan op gewoon papier, probeer het maar eens.

Let op!

Ik heb op 14 maart 2008 een professionele A3 kleuren laserprinter gekocht, waardoor ik nu geheel in eigen beheer, mijn jaarlijkse Puch en Tomos Jaarkalender kan afdrukken.

Door de hoge aanschafprijs van deze printer, en de naar nu blijkt, de vooral wel pittige gebruikskosten, van met name de erg kostbare kleurentoners, en de nu wat mindere afdrukkwaliteit door strepen, missende delen van een foto enz. ben ik er maar even mee gestopt sinds 2017.

Voorbeeld kalender 2008 Zie kalendervoorbeeld.
naar de A4 kalender pagina


home