Op bezoek bij Museum RockArt.

Echt een schitterend museum voor onze doelgroep!


Met een Mega Expositie over Elvis.

Iedereen zal ze wel kennen de diverse treinkaartjes-acties door de winkels van o.a. Kruidvat, Blokker, en de Hema. Je kunt dan heel erg voordelig een hele dag onbeperkt door Nederland reizen, meestal wel buiten de spits, en soms ook alleen maar in het weekend. Maar als je daar verder geen problemen mee hebt dan is het een prachtig iets om voordelig gebruik van de trein te maken, en kun je de auto ook eens lekker laten staan.

Ik had een tijdje geleden ook weer zo'n kaartje aangeschaft, om hem te kunnen gebruiken om samen met de Tegelse Puchclub eens het Philips-Museum in Eindhoven te bezoeken. Echter zij hadden hun kaartjes gebruikt om naar Den Haag te gaan toen bleek dat de 25e K.K. op de Boulevard alsnog toch doorging.

Mijn kaartje was gelukkig nog een week geldig dus er moest alleen nog even een bestemming gevonden worden, die wel beetje op afstand gelegen was, maar dat was niet al te moeilijk, omdat ik ook heel graag Museum RockArt in Hoek van Holland eens wilde bezoeken. Dit omdat ik op één van de Internet-Radiozenders waar ik wekelijks op afstem, altijd wel een advertentie van hen voorbij zie komen, en dat zag er altijd zeer interessant uit.

Dus even een dag uitgekozen dat het museum open zou zijn, en dat werd voor mij donderdag 30 Januari. Het museum gaat pas om 13.00u open, dus ik kon makkelijk na de spits op pad. Mijn trein vertrok om 10.44u vanaf station Lelystad, en ik zou slechts een keer te hoeven overstappen in Schiedam, waarna de trein om 13.02u in Hoek van Holland Haven zou aankomen.

Ik had van tevoren even de route naar het museum bekeken, en het bleek dat het ca. 20 minuten lopen vanaf het station zou zijn, en dat klopte heel aardig. Het was een leuk wandelingetje langs o.a. een vuurtoren. Maar omdat er helemaal geen bordjes naar het museum verwezen heb ik het onderweg maar even voor de zekerheid aan een voorbijganger gevraagd, en die wees me het laatste stukje naar het industrieterrein, waar het museum gevestigd is.

Toen ik in de betreffende straat aankwam, kon het niet missen waar ik moest zijn, een paar grote 45 toeren singles, en de Elvis muziek die er klonk, wezen mij vanzelf de weg. Bij de ingang stond een oud Batavus brommertje opgesteld, en dat was om te beginnen al leuk om te zien. Verder was er ook een zitje, een kauwgomballenautomaat, posters etc.

Dus ik naar binnen, en liep meteen door naar de medewerker achter de balie en zei, tegen hem, leuk zo'n oud brommertje zo voor de deur, alleen jammer dat er geen Puchje staat. Maar dat zou helemaal goed komen, vertelde hij me. Dus eerst maar even afgerekend, en even rondgekeken naar alle spullen die je daar kon kopen, zoals cd's, dvd's, sleutelhangers, miniatuur gitaren, mokken, etc. Daar raakte ik in gesprek met een van de andere museum medewerkers, die mij daarna verder door het grootste deel van het museum rondleidde, en mij héél veel vertelde over de diverse objecten, die er te zien waren.

Er was op dat moment een mega expositie aan de gang die "It's Elvis Time" heette, nou dat klopte helemaal, want er was ontzettend mooi, en ook zeer veel exclusief en origineel Elvis materiaal aanwezig. En ook klonk er alleen maar Elvis muziek uit de boxen, en dat was voor mij in elk geval geen straf. Dus ik zag er o.a. de originele legertas van Elvis die hij tijdens zijn diensttijd in Duitsland had gebruikt, heel veel gouden platen, posters, foto's etc.

Maar er was natuurlijk meer, want dit was slechts een tijdelijke tentoonstelling, want daarna zou er weer wat anders komen. Ik stelde meteen voor aan de medewerker om wanneer mogelijk, ook eens aandacht te schenken aan de Indorock, ..........dus wie weet.

Maar waar ik heel erg door verrast was, dat ze daar zo veel originele spullen van het oude Radio Veronica hadden. Zo zijn er twee soort van Radio Veronica studio's nagebouwd. Een met de bandrecorders en apparatuur uit één van de Hilversumse studio's. En op een weer een andere plek was er een opstelling van de apparatuur van het Radio Veronica schip, met oa. de reclame jingle-cassettes (8 tracks)? Verder waren er modellen te zien van het eerste Radio Veronica schip de "Borkum Riff" maar ook het tweede en laatste Radio Veronica schip de "Norderney".

Tevens was er een opstelling waar de originele klok stond, waar men het laatste uur van Radio Veronica op 31 augustus 1974 mee aftikte. De meesten van ons zullen zich die beelden vast nog wel kunnen herinneren. Deze klok moest ik gewoon even aanraken, en dat mocht ik gelukkig ook even doen,..... een heel bijzonder moment :-)

Ook was er de "Veronica Drive In Show" opstelling te zien, die nog steeds af en toe gebruikt wordt. Verder is er een gezellige bar, zijn er veel gitaren en kleding van beroemde artiesten te vinden, maar ook andere oude apparatuur zoals mengtafels, Hammond orgel, opname apparatuur etc.

Maar om nog even terug te komen op mijn opmerking betreffende het niet aanwezig zijn van een Puchje bij de ingang. De medewerker bij de ingang zei het na mijn opmerking al, kijk straks maar even goed rond, nou dat was niet al moeilijk met al die geweldig mooie spullen.

Maar dat er tussen al dat moois zelfs drie!! Puchjes zouden staan dat had ik echt niet verwacht, helemaal top. Ook helemaal top was dat ik alles gewoon mocht fotograferen, dus dat heb ik natuurlijk dan ook uitgebreid gedaan, en deze foto's kun je uiteraard op mijn site terugvinden.

Er werd mij verteld dat er wel eens vaker bezoekers met de brommer langs kwamen zoals Solexrijders, maar ook mensen met een Puchje kwamen er wel eens langs. Ik weet niet wie deze Puchrijders waren, maar die zullen mijn verhaal zeker kunnen beamen dat dit een geweldig mooi museum is om eens te bezoeken.

Het zou wel heel erg leuk zijn als er ooit eens iemand uit onze Puch/Tomos gelederen ook eens een ritje naar dit museum zou willen uitzetten, om dan met een leuke groep een bezoekje aan Museum RockArt te brengen, het museum is absoluut de moeite van een bezoek waard.

Hans Sandmann.
fotoknop

home