Nostalgie en motorolie

.
Spike van Zoest, gitarist van rockband Di-rect, is een man met smaak. Vandaag is hij op zijn plek in de garage van zijn vader.

Jasmijn Huisman.

Spike foto 1
Jordi Huisman.

Wie?

Spike van Zoest (36).

Wat doet hij?

Songwriter, gitarist en tweede zanger van de rockband Di-rect.

Waar?

In zijn vaders garage.

Spike foto 2
Jordi Huisman.

Wat is dit hier?

We zijn hier in de garage van mijn vader, ook wel het clubhuis van de familie Van Zoest genoemd. Er zijn weinig geuren waarvan ik zo weemoedig word als van de geur die hier hangt: benzine, olie en smeer. Al zolang als ik me kan herinneren kom ik hier, terwijl mijn vader aan oldtimers klust. Als jongetje was dit voor mij een geweldige speeltuin. Dan ging hij wat slijpen en dan vlogen de vonken ervan af, dat was hartstikke spectaculair. 'Ik voel me weer kind als ik hier ben. Voordat ik gitaar wilde spelen, wilde ik aan oude auto's klussen, dat is echt een diepgeworteld ding. Ik ben nu bezig om het interieur van mijn Mustang te vernieuwen. Het is heerlijk om, los van het muziek maken, hier te kunnen zijn. Creativiteit gaat eigenlijk altijd door. Als ik in de Albert Heijn ben, kan er nog steeds een melodie of een idee voor een liedje in me opkomen. Als ik hier ben, heb ik dat helemaal niet. Alleen maar met die auto bezig zijn werkt bijna meditatief.

Waar haal jij je inspiratie wat kleding betreft vandaan?

Ik denk dat de liefde voor de stijl en de muziek van de jaren zestig me met de paplepel is ingegoten. Er klonk vroeger bij ons thuis altijd muziek uit de speakers en daaromheen hing een zweem van authenticiteit. Op school hoorde ik bij de zogenaamde alto's en kon ik me niet identificeren met de trainingspakkenrage met de bijbehorende muziek. Ook al kreeg ik met mijn kleding nare dingen naar m'n hoofd, ik bleef me toch anders kleden dan het gros: dat voelde prettiger. Ik voelde me het meest zelfverzekerd op de momenten dat ik in mijn eentje op mijn Puch reed, het liefst zonder helm en met de wind door mijn haren.

Wat wil je met je kleding uitstralen?

Ik vind het belangrijk om te durven zijn wie je wilt zijn, ook met je kleding. Vroeger was kleding een uitlaatklep voor me. Ik was best een druk kind en ik voelde me thuis in de punkmuziek en in die stijl. Ik vond mijn idolen in de muziek. Kleding is een kunstvorm en kan je kracht geven. Als ik een kater heb, echt een bloedkater, trek ik mijn chelseaboots aan en mijn driedelige pak. Dan loop ik de deur uit en ben ik de helft van mijn kater al kwijt!

Spike foto 3
Jordi Huisman.

Hoe vertaalt je muziek zich naar je kledingstijl?

Mijn eerste herinnering waarin muziek en kleding samenkwamen, was toen ik een concertfilm van Led Zeppelin zag, The Song Remains the Same. Jimmy Page, de gitarist van Led Zeppelin, droeg een extravagant pak. In mijn herinnering droeg hij ook een jasje met cowboyslierten. Toen was voor mij duidelijk dat ik dit wilde. Niet alleen de muziek greep me, maar ook de manier van kleden.

Klussen.

Spike van Zoest: De mooiste momenten hier zijn de momenten dat ik samen met mijn vader aan het klussen ben. We zijn dan met dezelfde passie bezig, dat bindt.

Schoenen.

Ik draag George Cox-schoenen, die Joe Strummer, zanger van The Clash, vroeger ook altijd droeg. Hij inspireerde me. Ik liet me vroeger qua kleding ook altijd graag inspireren door muzikale idolen, van punkers tot mods.

Spike foto 4
Jordi Huisman.

Jas en sjaal.

Deze arafatsjaal heb ik al sinds mijn 16de, eigenlijk ben ik dus mega duurzaam. Mijn oudere zus had vroeger een vriendengroep waarvan alle gasten leren jacks droegen en van die arafatsjaals, geÔnspireerd op de jaren zestig. Ze reden ook op van die oude brommertjes, op Puchs. Dus ik moest ook zo'n sjaal en een Puch. Dat werd echt een popcultuursymbool: een Haagse Puch met een hoog stuur, dat was een identificatiemiddel.

Sokken.

De sokken die ik draag zijn gemaakt door kunstenaar Jamel Armand. Hij voorziet onze muziek van video's en artwork. Zijn kunst is de bindende factor in de stijl die we met Di-rect willen uitstralen, zodat het eenheid creŽert. Maar we blijven een diverse groep met diverse karakters; je wilt ook niet zoals The Beatles allemaal hetzelfde suffe pakje dragen.

terug