De 22e Tegelen Toertocht.

Een prachtig uitgestippelde toertocht, die geheel in de regen werd verreden.


Maar die de positieve sfeer onder de rijders gelukkig niet zou bederven.

Het weer was die zondagochtend bewolkt maar droog, de voorspellingen spraken wel over regen, maar dat het in het zuiden die dag zo erg zou worden, wist ik toen nog niet. Een eind voor Venlo kreeg ik een beetje regen, maar toen ik bij Hein aankwam was het daar gelukkig droog. Eerst even traditiegetrouw bij Hein en Maria een kopje thee gedronken met daarbij een lekker stukje Limburgse vlaai.

Even over 10.00u vertrokken we naar het Veerhuis in Steyl, ik weer op de Tomos 4 L van Hein, en toen begon het net zachtjes te regenen. Op het plein in Steyl aangekomen heb ik me eerst even ingeschreven, en ook wat mensen begroet, dat kon nog lekker droog onder de grote parasols bij het Veerhuis. Maar ik wilde natuurlijk ook wat foto's maken. Inmiddels was het echter behoorlijk hard gaan regenen, waardoor dat idee niet al te best voor de camera zou zijn. Gelukkig kon ik wat later even een grote paraplu lenen, waardoor ik in de stromende regen toch nog wat sfeerplaatjes kon maken.

Kort na 11.30u vertrokken we onder de vertrouwde begeleiding van het BMW Motorbegeleidingsteam. Na een erg natte maar mooie rit kwamen we een uurtje later aan bij restaurant "Zur Kapelle an der Heide" bij Elmpt in Duitsland. Alwaar iedereen een maaltijd en een drankje kon bestellen. Echter door de regen was het eten afhalen wat omslachtiger geregeld dan eerder afgesproken was, want dan was alles meer via het terras gegaan. Hierdoor ontstonden er nu lange rijen, in een erg kleine ruimte waar meteen afgerekend moest worden.

Om 13:35u was de tijd aangebroken om aan het volgende deel van de rit te gaan beginnen, richting de 2e stop op het kerkplein in Neer. Hier waren we welkom in "t Raodhoes" alwaar iedereen zich weer wat kon opwarmen en wat kon bestellen. Ik ben even een kijkje gaan nemen in de Sint-Martinus kerk, en heb daar wat leuke gesprekjes gehad met de vrijwilligers van de kerk, over de RK kerk in het algemeen, en deze kerk in het bijzonder. Het bleek dat de eerste vermelding van deze parochie terug ging tot 1203, met een behoorlijke bouwgeschiedenis in de loop der eeuwen, werd de oude kerk in 1909 gesloopt, en werd de huidige neogotische Martinuskerk gebouwd. Echter in 1944 werd de toren opgeblazen, maar in 1954 weer hersteld, nu echter wel in een veel soberder vorm.

Daarna nog even snel een door Hein aangeboden kopje warme chocomel gedronken, en nog net wat tijd gehad om nog wat foto's te maken. Rond 15:35 u vertrokken we voor het laatste deel van de rit, die weer zou eindigen bij CafÚ het Veerhuis in Steyl, waar we even voor 16.30u aankwamen.

Wat ik heel interessant vond, is dat vrijwel iedereen kon terugkijken op een heel erg geslaagde 22e Tegelen Toertocht, en ondanks de regen bleek het een erg mooie en gezellige rit te zijn geweest. Uit de gesprekken die ik daar, maar ook later nog met rijders had, bleek dat iedereen aan die dag alleen maar positief terug dacht en helemaal niet be´nvloed was door de regen, wat ik zelf ook kan beamen, ik weet dat het de hele rit regende, maar zie de regen absoluut niet als spelbreker van deze mooie rit.

Na afloop hebben we gewoonte getrouw, nog een hele tijd zitten napraten, alleen gingen de meeste rijders wel veel eerder, of gelijk na aankomst op weg naar huis.

NB. Hein heeft ook na deze Toerrit weer veel positieve reacties gehad, en ook hier geen enkel negatief woord over het weer.

fotoknop

home