De 20e Tegelen Toertocht.

Een toch wel bijzondere mijlpaal in de Nederlandse Puchgeschiedenis.


Met een record aantal Puch en Tomos rijders.

Na het nachtje slapen bij Hein en Maria, was het zondagmorgen 14 september om ca. 6.30u tijd geworden om op te staan. Omdat vandaag de 1e grote stop bij de Quellensee in Duitsland gepland was, waren we dus extra vroeg op pad, leuk is dan altijd dat het zo heerlijk rustig op de weg is. We regelen dan een aantal zaken, zoals het verzorgen van de afzettingen op de plaatsen waar gestopt wordt, zodat we later op de dag onze Puchjes, zonder problemen zullen kunnen neerzetten zonder dat er auto's op die plaats gaan staan.

Na de afzettingen op de stopplaats bij de Quellensee in Duitsland verzorgd te hebben, en ook heel kort nog even met de eigenaresse van het restaurant gepraat te hebben, reden we weer terug naar Tegelen, voor het plaatsen van de bewegwijzering op de uitvalswegen. Het laatste wat we daarna altijd doen is het verzorgen van de afzettingen op het plein in Steyl, maar ook het ophangen van de reclamebanners van onze sponsors. Deze keer hebben we buiten ook nog wat tafels en stoelen geplaatst, zoals die voor de inschrijving.

Dus deze ochtend hebben we het ontbijt maar even overgeslagen, wat geen al te groot probleem was, omdat we later allemaal een lekker stuk vlaai zouden krijgen na de inschrijving. Een andere reden dat we een beetje op tijd klaar moesten zijn was, dat Hein om 09.00u een interview zou hebben met Omroep Venlo. En inderdaad een tijdje later was er het beloofde interview, waarbij Hein lekker lang zijn verhaal kon doen. Ik ben trouwens erg benieuwd hoe deze film geworden is.

Geleidelijk aan kwamen er steeds meer Puchers aanrijden, en die kregen bij inschrijving allemaal een enveloppe met daarin de routebeschrijving, het inmiddels bekende Tegelenvaantje, ook zat er deze keer de dvd "20 jaar Puch en Tomosclub Tegelen 1989-2008" bij. Verder zat er ook ter gelegenheid van het 20 jarig bestaan van de club een muntje bij, waarmee men voor vertrek een gratis kop koffie/thee kon bestellen met een lekker stuk vlaai erbij, en dat viel uiteraard zeer in de smaak. Gelukkig waren ook de rijders uit Den Haag nog op tijd om hier ook van te genieten, dit omdat ze een behoorlijke tijd aan de overkant hebben moeten wachtten voordat het pontje hen naar het plein in Steyl bracht. Ze hadden de pech dat er toevallig net op dat tijdstip een oefening was, waarbij er een drenkeling gered moest worden.

Daardoor was het tijdstip van vertrek ongeveer een kwartiertje later dan gepland, maar om 11.45 vertrokken we onder de professionele begeleiding van het BMW Motorbegeleidingsteam. Na een prachtige en afwisselende rit kwamen we om 13.00u bij restaurant Quellensee aan, waar iedereen kon genieten van de eerder bij de inschrijving bestelde lunch, daardoor wist men in het restaurant ook precies op hoeveel maaltijden men moest rekenen. En ook deze keer was de maaltijd weer prima, met een vriendelijke, en ook lekker vlotte bediening. Maar heel opvallend was de ontspannen sfeer, ik denk dat iedereen die er bij was dat zal beamen.

Rond 14.35u was de tijd aangebroken om aan het 2e deel van de rit te gaan beginnen. Hein had verteld dat we ergens onderweg een smalle brug zouden passeren. En dat klopte absoluut, het was inderdaad een erg smalle brug in 3 delen, waar je niemand kon passeren. Ik dacht toen ik die brug zag, dat ik daar wel eens een leuk filmpje van het passeren zou kunnen maken, dus reed ik door naar voren, reed de brug over, en starte met filmen. Toen ik dacht dat iedereen langs was gekomen, zag ik toch nog wat Puchjes aan de overkant staan. Dus nog heel even gewacht of zij ook zouden langskomen, maar dat gebeurde niet (pechgeval)?

Dus besloot ik om achter de rest aan te gaan, maar er bleek meer tijd voorbij te zijn gegaan dan ik dacht, en zag daarom geen spoor meer van de Puchrijders, ook wist ik niet welke kant ze op waren gegaan, omdat er uit meerdere afslagen gekozen kon worden. En toen was er opeens een van de BMW rijders die vroeg of ik de groep zocht, en ik beaamde dat. Toen vroeg hij weet je route, nee die ken ik niet zei ik, ik weet alleen dat we naar een watermolen gaan. Ik had natuurlijk wel de routebeschrijving bij me, maar dan wordt het toch een hoop gedoe met vragen onderweg. Hij had een routeplanner op zijn motor, en zei volg me maar. Dus onder exclusieve begeleiding kwam ik na vele dorpen, en bij even zovele weggetjes links en rechts af geslagen te hebben, rond 15,30 bij de 2e stop aan. Als deze motorrijder er niet was geweest, dan was ik naar de brug teruggereden, maar dit was een veel betere oplossing, omdat ik nu veel meer tijd had om foto's te maken. Hierbij wil ik deze BMW motorrijder nog even hartelijk bedanken voor de prima begeleiding.

En inderdaad de 2e stop was bij een watermolen, met daarbij een restaurant wat "Landhotel Borner Mühle" heette, het bleek te gaan om een oude watermolen uit 1412. De meesten van de Puchrijders hebben daar even de tijd gebruikt om wat rond de watermolen te lopen, of hier en daar even een praatje te maken. Om ca 16.15 u vertrokken we weer voor het laatste deel van de rit, die weer zou eindigen bij Café het Veerhuis in Steyl. Waar we na een mooie rit even na 17.00u aankwamen, waarna iedereen kon terugkijken op een heel erg geslaagde 20e Tegelen Toertocht, met prachtig weer, een heel mooie route, erg gezellige mensen, waaronder uiteraard onze Oostenrijkse gasten.

Na afloop hebben we gewoonte getrouw, nog een hele tijd zitten napraten, met de mensen van de Tegelse Puchclub, en de voornamelijk uit Den Haag komende groep Puchrijders, over deze wel héél erg geslaagde 20e Tegelen Toertocht, wat altijd weer een erg gezellige afsluiting van deze rit is.

Na een hapje en een drankje was het om ca. 19.00u ook de hoogste tijd geworden voor de Hagenaars om richting het pontje te gaan, en ben ik nog even meegelopen voor wat laatste foto's, om ze daarna uit te zwaaien. Daarna ben ik met Hein naar huis terug gegaan, en hebben we de brommers in de schuur gezet, waarna ik na nog wat nagepraat te hebben zo rond 20.00u naar Lelystad afreisde. Hein en Maria hartelijk bedankt voor de gastvrijheid, en het weer beschikbaar stelllen van je Tomos en Condor.

Ik weet een ding zeker, wie er niet bij was, heeft een hoop gemist, gelukkig zijn er dan altijd nog de foto's en de filmpjes, voor iedereen die er bij was daardoor nog even alles kunnen herbeleven. En voor alle anderen die er niet bij konden zijn, om een idee te krijgen van hoe het was.

Een speciaal dankwoord is zeker op zijn plaats voor de heren het BMW Motorbegeleidingsteam, want ook zij hebben een groot aandeel gehad in het goed verlopen van de rondrit. Hopelijk kunnen zij ook volgend jaar weer van de partij zijn.

NB. Hein heeft na de Toerrit trouwens nog vele mailtjes, en telefoontjes gehad, met dankbetuigingen, zowel uit Nederland als uit Oostenrijk, en dat is dan toch wel erg leuk voor Hein en zijn team, voor het zéér vele werk wat zij aan de organisatie ervan hebben gehad, waardoor deze 20e Tegelen Toertocht zo'n succes kon worden.

fotoknop

home